În România, 4.2 tone de plastic ajung zilnic din Dunăre în Marea Neagră. Până în anul 2050, este posibil să avem în apele Dunării mai mult plastic decât pește.
Ieri, 29 iulie 2020, cu sprijinul prietenilor de la Asociația Mai Mult Verde am participat la montarea și testarea, în premieră în România, a unui sistem de colectare a deșeurilor plutitoare dezvoltat de Organizația Waste Free Oceans ce are ca misiune colectarea și transformarea plasticul din ape.
"Trash catcher" este un dispozitiv se atașează de una sau doua bărci și funcționează ca o capcană pentru deșeurile plutitoare prin filtrarea apei de la suprafață.
Montajul dispozitivului, precum și instruirea în folosirea lui a fost realizat de instructori francezi, reprezentând asociațiile Thomsea și C TO SEA. La activitate, alături de membrii echipei noastre au participat reprezentanți ai Sistemului de Gospodarire a Apelor Mehedinti ce au furnizat și sprijinul logistic pentru tractarea plasei plutitoare, precum și reprezentanți ai: Asociatia Mod of Life din Drobeta Turnu Severin, Ape fără Plastic din Dolj, Asociatia Green Space Oltenita, Asociația Avocado Călărași și 3 Smoked Olives Island Festival.
[...]
[Citește mai mult...]
O nouă zi, o nouă activitate.
Am acceptat cu drag invitația prietenilor de la Asociația Ape fără Plastic și am luat parte la o acțiune de ecologizare a apelor Jiului, atât pe apă cât și pe uscat.
Mulțumim pentru provocare, vom onora și altă dată cu drag propunerile de colaborare!
[...]
[Citește mai mult...]
În data de 17 iulie 2020, Asociatia Mod of Life a organizat un eveniment comunitar de ecologizare a apelor Dunării în golful Orșova, acțiune ce face parte din proiectul Cu apele curate implementat de Asociația Mai Mult Verde cu sprijinul Lidl Romania.
📎Cu ajutorul a 2 ambarcațiuni cu motor și a unui sistem de plută a cărei flotabilitate era asigurată de două caiace au fost colectați peste 70 de saci de PET-uri și alte materiale plastice (dar nu numai) ce pluteau în derivă în golf.
📎Concomitent, o echipa de voluntari precum și localnici ce s-au alăturat inițiativei noastre au colectat alți 20 de saci de PET-uri din zona faleză.
📎O altă echipa de voluntari, amplasată la cortul nostru din parcul Nord au prezentat o expoziție inedită de fotografii ce prezintă efectele devastatoare ale plasticului asupra mediului înconjurător și a ecosistemelor acvatice.
[...]
[Citește mai mult...]
În data de 8 iulie 2020 cu sprijinul colegilor de la CeRe a fost organizat un eveniment comunitar în localitatea Eșelnița, județul Mehedinți.
Evenimentul ce se înscrie în seria de acțiuni din cadrul proiectului Cu apele curate a lansat un apel la cetățenii comunei în a reduce consumul de plastic din viața de zi cu zi și utilizarea de alternative la produsele din plastic. În acest sens, trecătorii ce s-au aflat în zona unde a fost amplasat cortul stradal au primit câte o sacoșă din material textil ce poate fi reutilizată la cumpărăturile zilnice, ca și alternativă la clasicele pungi confecționate din plastic.
[...]
[Citește mai mult...]
Cea de-a șaptea acțiune de ecologizare♻️ din cadrul proiectului "Pentru o Dunăre cu apele curate" a fost organizată în comuna Pristol, județul Mehedinți pe plaja🏖🌊 din dreptul localitații, loc ideal pentru promenadă🚶♀️🚶♂️, camping🏕 și pescuit🎣. Din păcate, turiștii de ocazie și pescarii împatimiți au transformat zona într-o adevarată "groapă de gunoi"🚮 presărată de ambalaje📦🥫🥡, pungi🛍, PET-uri🧴 si recipienți de sticlă🍺🥛🍷 la tot pasul.
[...]
[Citește mai mult...]
Cea de-a șasea acțiune de ecologizare♻️🧹 din cadrul proiectului "Pentru o Dunăre cu apele curate" a fost organizată în comuna Gruia, județul Mehedinți pe plaja🏖🌊 din dreptul localitații, loc ideal pentru promenadă🚶♀️🚶♂️, camping🏕 și pescuit🎣.
Din păcate, turiștii de ocazie și pescarii împatimiți au transformat zona într-o adevarată "groapă de gunoi"🚮 presărată de ambalaje📦🥫🥡, pungi🛍, PET-uri🧴 si recipienți de sticlă🍺🥛🍷 la tot pasul.
[...]
[Citește mai mult...]
Actiune de ecologizare - Ostrovul Mare - Cea de-a cincea acțiune de ecologizare♻️🧹 din cadrul proiectului "Pentru o Dunăre cu apele curate" a fost organizată la barajul🏞🌊 din Ostrovul Mare unde aluviunile⛈🌧 din ultima perioadă au depozitat o cantitate însemnată de materiale plastice, PET-uri🧴🍴🥤 și deșeuri de tot felul.
În urma activității au fost colectați peste 50 de saci de deșeuri 🚮și a fost curățată complet plaja 🏖din vecinătatea barajului🌊.
[...]
[Citește mai mult...]
Cea de-a treia activitate dedicată 🎉🎉Zilei Internaționale a Dunării🎉🎉 a constat în ecologizarea♻️ malurilor Dunării🌊 în comuna Crivina județul Mehedinți🗺, unde un număr de 16 voluntari au curățat♻️🗑 faleza fluviului🌊 într-o zonă des frecventată de pescari🎣 precum și de amatorii de înot🏊♂️.
Acțiunea a fost un mare succes, datorită numărului mare de participanți și dorinței de a salva natura de deșeurile din plastic.
[...]
[Citește mai mult...]
ZIUA INTERNAȚIONALĂ A DUNĂRII🎉🎉 -Activitate de ecologizare a malurilor Dunării la Batoți📣
🌊🌊🌊♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️♻️🌊🌊🌊
Cea de-a doua activitate👩👦👦 din seria celor organizate pentru a sărbători 📣"Ziua Internațională a Dunării"📣 a fost organizată pe data de 29 iunie 2020 începând cu orele 11.30 pe raza administrativă a localității Batoți -Județul Mehedinți🗺.
Voluntari și cetățeni au colectat🧴 PET-uri, 🛍pungi, 🥡🥫📦ambalaje și tot felul de 🗑deșeuri♻️ abandonate de pescari🎣 precum și de localnici👥 pe malurile apei🌊.
[...]
[Citește mai mult...]
În data de 29 iunie 2020, echipa de implementare a proiectului împreună cu voluntari și cetățeni au efectuat o acțiune de ecologizare a malurilor Dunării în zona localității Șimian, într-o zonă virană des frecventată de pescari.
Evenimentul face parte din seria de acțiuni planificate pentru a sărbători Ziua Internațională a Dunării.
Am avut parte de multe aprecieri de-a lungul proiectului. Însă, o astfel de schimbare nu își are esența în aprecieri, ci în mâini de ajutor.
[...]
[Citește mai mult...]
In ultimul timp, noi ne facem datoria civica de a ingriji natura si, implicit, Dunarea.
Prin activitatile noastre o ingrijim adunand deseurile si incercam sa prevenim raspandirea acestora. Crezi ca facem ceva benefic?
Ei bine, acum poti si tu sa faci acelasi lucru. Ajuta-ne sa acoperim o suprafata cat mai mare, alatura-te noua, si salveaza milioanele de vietuitoare ce au nevoie de ajutor!
[...]
[Citește mai mult...]
În fiecare an, pe 29 iunie, la propunerea ţărilor dunărene şi sub auspiciile Comisiei Internaţionale pentru Protecţia Fluviului Dunărea (ICPDR), serbăm Ziua Internațională a Dunării.
Această zi marchează semnarea Convenţiei privind cooperarea pentru protecţia şi utilizarea durabilă a fluviului Dunărea, eveniment care a avut loc pe 29 iunie 1994, la Sofia (Bulgaria).
📎Primul eveniment din seria dedicată sărbătoririi acestui eveniment propus de echipa ”Pentru o Dunăre cu apele curate” constă într-o provocare pentru dumneavoastră. 📣📣
📎Fie că locuiți în apropierea 📍Dunării📍, ați văzut-o măcar odată în trecere sau aveți amintiri dragi legate de aceste locuri vă provocăm să postați pe profilul dvs. o fotografie cu/despre Dunăre însoțită de hashtag-urile #PentruoDunareCuApeleCurate #cuapelecurate #iubescDunarea și de o scurtă descriere cu ce reprezintă fotografia pentru dumneavoastră.
[...]
[Citește mai mult...]
Dunarea...golful Orșova, azi 23 iunie 2020.
Ca urmare a ploilor abundente din ultima vreme tone de PET-uri aduse de apele Cernei au pătruns pe luciul de apă al Dunării și plutesc în derivă, otrăvind, la propriu, și ecosistemele naturale, și frumusețea deosebită a locurilor...
Până când?
Este timpul să facem ceva!
[...]
[Citește mai mult...]
Râul Cerna în zona "pod Coramnic" aproximativ 4 km amonte de municipiul Orșova.
Situația de azi, 21 iunie 2020, orele 16.00…
Deși zona fusese curățată aproape în totalitate acum patru zile, ploile abundente ce au cauzat creșterea nivelului râului au făcut ca milioanele de PET-uri aruncate la voia întâmplării prin păduri și pe malul apei să plutească în derivă spre vărsarea în Dunăre, oprindu-se la bariera instalata de angajatii Sistemului de Gospodărire a Apelor Caraș Severin sub podul Coramnic.
[...]
[Citește mai mult...]
E nevoie de tine! E nevoie de noi! - Material realizat în cadrul proiectului ”Pentru o Dunăre cu apele curate” implementat de Asociația Mod of Life din Drobeta Turnu Severin cu sprijinul Lidl România, pentru a trezi in comunitatea locala simtul responsabilitatii fata de natura si de daunele provocate acesteia.
Videoclipul poate fi vizualizat pe pagina noastra oficiala de Facebook, Pentru o Dunare cu Apele Curate.
Initiativa a avut scop dual, acela de a ecologiza si, in acelasi timp, de a crea un material pentru publicul local.
[...]
[Citește mai mult...]
Venim inca o data in fata dumnea voastra cu un strigat de ajutor.
Voluntarii nostri muncesc din greu si se pregatesc sa lupte impotriva deseurilor din plasltic care sufoca apele Dunarii si vietatile ce se afla in acest ecosistem.
Apelul nostru este de a primi orice mana de ajutor posibila, deoarece numarul celor nepasatori este apasator, iar cu cat suntem mai multi, nu doar ca vom face mai mult bine, dar, totodata, vom reusi sa le aratam ca NOUA ne pasa, si poate ca data viitoare se vor gandi de doua ori inainte sa polueze malurile si apele Dunarii cu deseuri.
[...]
[Citește mai mult...]
Ne-am alăturat iarăși salariaților Administrație Bazinale de Apă Banat prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Caraș Severin care, cu eforturi intense au reușit să colecteze și astăzi o cantitate semnificativă de PET-uri ce pluteau în derivă pe apele Cernei spre Dunăre.
Dupa ce ieri au fost colectați aproximativ 50 de saci de deșeuri menajere și plastice, astăzi a continuat acțiunea de ecologizare a apelor din amabarcațiuni ușoare în aval spre vărsarea în golful Orșova.
[...]
[Citește mai mult...]
Astăzi ne-am alăturat acțiunii de ecologizare a râului Cerna în zona "pod Coramnic" aproximativ 4 km amonte de municipiul Orșova.
Acțiunea a fost executată de Administrația Bazinală de Apă Banat prin Sistemul de Gospodărire a Apelor Caraș Severin respectiv lucrătorii din cadrul Sistemului Hidrotehnic Caransebeș, formațiile de lucru Caransebeș și Herculane.
Deșeurile purtate de ape (P.E.T.-uri, carcase de aparate electrocasnice, bușteni etc) au fost antrenate ca urmare a creșterii debitelor pe cursurile de apă Belareca, Cerna și alți torenți locali și au au fost reținute de un baraj amplasat în dreptul podului Coramnic de către lucrătorii Sistemului de Gospodarire a Apelor Caraș Severin. Au coordonat acțiunea Gavril Horia Octavian în calitate de Șef Birou Exploatare Lucrări din cadrul Sistemului de Gospodărire a Apelor Caraș Severin și Sanda Vasilica Șef Sistem Hidrotehnic Caransebeș! Acțiunea o sa continuie și zilele următoare având în vedere cantitatea enormă de deșeuri acumulate.
[...]
[Citește mai mult...]
Activitati de cartare a malului Dunarii... Deseuri din material plastic plutind in deriva la Crivina... PET-uri abandonate de pasionatii de pescarit care in graba au uitat sa colecteze deseurile... O imagine dezolanta intr-un peisaj absolut mirific.
[...]
[Citește mai mult...]
Prima actiune de ecologizare dupa perioada de izolare... Suntem la Orsova si incercam sa colectam PET-urile plutitoare si cele acumulate la maluri. Azi testam un dispozitiv performant "WasteShark" actionat de la distanta prin radio-comanda achizitionat de colegii de la Asociatia Mai Mult Verde in cadrul proiectului Cu apele curate. Am avut de luptat cu resturi, dar și cu bușteni care făceau aproape impracticabilă zona, după cum puteți vedea și în fotografii. Așa că rechinul nostru vă imploră să-i rugați pe oameni să nu mai arunce aiurea resturile, mai ales cele atât de toxice precum plasticul.
[...]
[Citește mai mult...]
Astăzi, 25 mai 2020 ne-am deplasat din nou pe cursul Dunării in aval la vânătoare de deșeuri din material plastic.
Ținta noastră de azi: Comuna Țigănași.
Am identificat o splendida plajă în vecinatatea localității, din pacate din nou prezența umană își lasă amprenta: plastice aruncatepeste tot la voia întâmplării.
[...]
[Citește mai mult...]
În plin sezon de pescuit scrumbie și după o perioadă de izolare cauzată de noul virus, cu mic cu mare concetățenii noștri au ieșit la pescuit, o activitate normală, recreativă.
Problema este însă ceea ce abandonează în urma lor semenii noștri după câteva ore petrecute la pescuit, într-un loc absolut mirific... Priviți și vă minunați!
[...]
[Citește mai mult...]
Am revenit! Dupa o indelungata perioada am inceput din nou activitatile de cartare a zonelor riverane Dunarii si de identificare a zonelor poluate cu plastic. Tinta de azi: Golful Cernei. Am reușit să identificăm cu success zonele afectate de poluarea cu plastic pentru ca, mai apoi, să le curățăm în cadrul acțiunilor următoare. Am observat, iată, din nou, cum populația umană își lasă amprenta negativă asupra frumnuseților naturii, distrugând astfel o importantă parte a ecosistemului acvatic și nu numai.
[...]
[Citește mai mult...]
În perioada Ianuarie - Martie 2020, Asociația Mod of Life a realizat în cadrul proiectului ”Pentru o Dunăre cu apele curate” un sondaj de opinie referitor la poluarea cu plastic a apelor Dunării menit să analizeze percepția locuitorilor din localitățile riverane Dunării asupra problemelor de mediu, atitudinea cetățenilor din Eșelnița, Șimian, Hinova, Ostrovul Corbului, Batoți, Vrancea, Crivina, Țigănași, Ostrovul Mare, Gogoșu, Gruia, Pristol, Gârla Mare, Salcia și vis-à-vis de poluarea cu plastic și deșeuri menajere a apelor Dunării și a afluenților acestora.
[Citește mai mult...]
Am lansat un joc interactiv în browser pentru a educa populația tânără a României în ecologizarea și protejarea ecosistemelor din apele și de pe malurile Dunării.
[...]
[Citește mai mult...]
În data de 6 martie 2020 a avut loc o întrevedere la Scoala Gimnaziala Simian pentru a discuta aspecte legate de implementarea viitoarelor activități educative dedicate copiilor din comuna Șimian.
Mulțumim pentru deschiderea manifestată față de activitățile proiectului nostru doamnei director Gigi Taculescu. [...]
[Citește mai mult...]
Astăzi am profitat de vremea frumoasă și am mers iarăși la vânat de deșeuri din material plastic pe malul Dunării. De data aceasta am acoperit zona cuprinsă între Drobeta Turnu Severin si Orșova, pană la vărsarea Cernei în Dunăre. O zona pitorească, cu frumuseți naturale din păcate sufocată de plastice aruncate la voia întâmplării de trecătorii aflați în tranzit în zona noastră...
În urma sesizărilor primite ieri, am mers să vedem la fața locului situația dezastruoasă aflată la vărsarea Cernei în Dunăre, unde mormane de PET-uri si pungi, ambalaje de tot felul copleșesc malurile pline de verdeață. [...]
[Citește mai mult...]
Pentru că oficial a venit primăvara am ieșit și noi la o tură pe malul Dunării, în apropiere de Comuna Șimian, în căutare de deșeuri din material plastic.
Am rămas muți de ceea ce am descoperit...munți de deșeuri menajere si tone de material plastic aruncate la voia întâmplării de semenii noștri...
Semnalează și tu un caz de poluare cu materiale plastice a apelor Dunării...
[Citește mai mult...]
Zeci de mii de turişti vin anual în zona Clisura Dunării,
iar zona este protejată prin lege,și este împărţită între două primarii: Dubova şi Eşelniţa. Sute de turişti fără bun simţ lasă în urmă munţi de gunoaie şi peturi la Eşelniţa, într-una dintre cele mai frumoase zone din Mehedinţi şi parte a Clisurii Dunării. Deși unitatea administrative teritorială Eșelnița dispune de un sistem modern de colectare selectivă a deșeurilor menajere de la cetățeni, turiștii lasă în urma lor mizerie si ambalaje la tot pasul.
[Citește mai mult...]
În perioada Ianuarie -Martie 2020, Asociația Mod of Life derulează în cadrul proiectului ”Pentru o Dunăre cu apele curate” un sondaj de opinie referitor la poluarea cu plastic a apelor Dunării menit să analizeze percepția locuitorilor din localitățile riverane Dunării asupra problemelor de mediu, atitudinea cetățenilor din Eșelnița, Șimian, Hinova, Ostrovul Corbului, Batoți, Vrancea, Crivina, Țigănași, Ostrovul Mare, Gogoșu, Gruia, Pristol, Gârla Mare, Salcia și vis-à-vis de poluarea cu plastic și deșeuri menajere a apelor Dunării și a afluenților acestora. [Citește mai mult...]
Astăzi, 21 februarie 2020 la sediul Școlii Gimnaziale Eșelnița, a avut loc o întrevedere cu Directorul școlii și cadrele didactice pentru a se discuta aspecte legate de implementarea viitoarelor activități dedicate copiilor din comuna Eșelnița. Totodată a fost semnat și protocolul de colaborare cu instituția de învățământ și au fost stabilite termene pentru următoarele întâlniri. [Citește mai mult...]
Conferință de lansare a proiectului
În data de 11.02.2020, in sala de festivități a Colegiului Tehnic Decebal din Drobeta-Turnu Severin a avut loc conferința de lansare a proiectului ”Pentru o Dunăre cu apele curate” implementat de Asociația Mod of Life din Drobeta Turnu Severin.
La eveniment au luat parte reprezentanții partenerilor de proiect, mass-media locală, reprezentanți ai ONG-urilor locale precum și aproximativ 100 de tineri elevi ce studiază profilul protecția mediului. [Citește mai mult...]
Avem deosebita onoare să vă invităm a lua parte la lansarea oficială a proiectului “Pentru o Dunare cu apele curate”, organizat de Asociația Mod of Life în perioada 01.12.2019 -30.09.2020. Proiectul va derula actiuni specifice in urmatoarele comunitati rurale riverane Dunarii din judetul Mehedinti: Eselnita, Simian, Hinova, Ostrovul Corbului, Batoti, Vrancea, Crivina, Tiganasi, Ostrovul Mare, Gogosu, Gruia, Pristol, Garla Mare, Salcia Proiectul are drept scop creşterea gradului de informare, educarea şi sensibilizarea publicului larg în privinţa problemelor legate de poluarea cu plastic a apelorDunarii, semnificaţia diversităţii biologice şi importanţa colectarii selective si a reciclarii in 14 comunitati rurale din Judetul Mehedinti. [Citește mai mult...]
⊳ Proiectul ”Pentru o Dunăre cu apele curate” face parte din programul Cu apele curate implementat cu sprijinul Lidl România. Programul reprezintă un apel la implicare în combaterea și prevenirea poluării cu plastic a apelor Dunării, adresat membrilor comunităților și autorităților publice din localitățile dunărene.
Despre Lidl
⊳ Lidl, parte a grupului Schwarz, cu sediul central în Neckarsulm, este una dintre companiile de top de pe piața de retail alimentar din Europa. Lidl este prezent în 30 de țări din întreaga lume și în prezent operează în jur de 10.500 de magazine și mai mult de 150 de centre în 28 de țări la nivel mondial.
⊳ Lidl este o companie care acționează sustenabil în toate domeniile de activitate. Aceasta este metoda companiei de a-și îndeplini promisiunea cu privire la calitate și, în același timp, de a asigura un viitor mai bun pentru societate și mediu. Compania se implică activ în soluționarea nevoilor din comunitățile din care face parte, concentrându-se pe 5 piloni de activitate: sortimentul de produse, mediul, societatea, angajații și partenerii de afaceri.
Copyright © 2019 - All Rights Reserved - CISMART ENGINES SRL