În România, 4.2 tone de plastic ajung zilnic din Dunăre în Marea Neagră. Până în anul 2050, este posibil să avem în apele Dunării mai mult plastic decât pește.

CONTEXT


Locuitorii comunitatilor dunărene sunt primii afectați de poluarea apelor cu plastic și, în același timp, sunt și cei ale căror inițiative pot avea un impact direct asupra ameliorării situației actuale. In Judetul Mehedinti, pe malul Dunarii sunt amplasate 14 comunitati rurale si 2 comunitati urmane, totalizand mai mult de 150.000 de locuitori. Principala miză a actiunilor pe care ni le propunem este coagularea comunitățiilor locale riverane în jurul acestei probleme cauzate de poluarea cu plastic a apelor Dunarii prin actiuni de mobilizare a comunitatii si educatie.

ȘTIAȚI CĂ...?

Conform raportului publicat de PlasticsEurope, în 2016 au fost produse 335 de milioane de tone de plastic la nivel mondial. Cu toate că în ultimii 10 ani rata de reciclare a deșeurilor din plastic a crescut cu aproximativ 80, din totalul deșeurilor plastice produse, doar 9% au fost reciclate, 12% au fost incinerate şi 79% s-au acumulat în gropi de gunoi sau în mediul natural, inclusiv in ape.